Dziś ekspresowe ciastka to i ekspresowy przepis :). Powstały bardzo spontanicznie w celu ugoszczenie koleżanki, która „się odchudza”. Co w jej przypadku po prostu znaczy jedzenie zdrowiej i bardziej fit. Postanowiłam wiec stworzyć ciastka, które z czystym sumieniem będzie mogła zjeść. Oto co powstało.

Ciastka fit!

Fit są ponieważ nie ma w nich cukru (jedynie miód) ani mąki pszennej. A tłuszcz jest w postaci masła ale również w minimalnych ilościach. Koleżanka zaakceptowała tę wersję fit i wciągnęła całkiem sporą ilość ;). Co dla mnie znaczy, że były pyszne i się sprawdziły! W związku z tym przepis zapisałam i zapamiętałam oraz wykonałam ponownie :). Mam nadzieję, że na rodzinnym spotkaniu również się sprawdzą :).

Czas na przepis 

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych (u mnie mała szklanka z ikei)
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu 
4 suszone morele
Garść orzeszków ziemnych
Przyprawy: szczypta soli i pieprzy oraz świeżo startej gałki muszkatołowej, można dodać również pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Rozpuszczamy miód. Mieszamy ze sobą suche składniki wraz z przyprawami. Dodajemy miód, masło (może być miękkie lub rozpuszczone) oraz jajka. Mieszkamy łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę morele oraz obrane i rozpołowione orzeszki. Całość mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciastka formując z nich kulki i lekko je rozpłaszczając. Przed tą czynnością można lekko zmoczyć dłonie, by ciasto się nie przyklejało. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ciepłe wyjmujemy i wykładamy na kratkę, by lekko ostygły. Gotowe! 

Przygotowanie i pieczenie łącznie zajęło mi 30-40 min. Jedzenie ich… jeszcze krócej ;). Próbujcie, smakujcie i częstujecie innych! 🙂 

Skomentuj