Niedawno zobaczyłam gdzieś informację, że niebawem będziemy obchodzić Światowy Dzień Pieczenia. Oczywiście nie zapamiętałam wtedy dokładnej daty. Wujek Google podaje niestety kilka różnych opcji, między innymi 18 i 21 maja. Nie zważając jednak na konkretną datę postanowiłam upiec coś bardziej kreatywnego ;). Wśród owoców znalazłam melona, w lodówce jogurt i masło, a kakao i mąkę zawsze mam w szafce. I tak oto powstał przepis na czekoladową tartę z melonem. Była to bardzo inspirująca i ciekawa przygoda ;). 

Przygoda zaczęła się zupełnie inaczej niż zwykle, gdyż jak nigdy wstałam wcześniej od męża! Co więcej! Zaplanowałam to poprzedniego wieczora i plan zrealizowałam praktycznie co do minuty! Czy mogło być inaczej? Czuję, że to była taka zachęta do wcześniejszego wstawania :). Jesteście ciekawi przepisu? Ja jestem z niego mego dumna, bo wszystko wyszło tak jak zaplanowałam i przede wszystkim bardzo nam smakuje!

Czekoladowa tarta z melonem – do dzieła!

Składniki:

Spód:
1 szklanka mąki krupczatki i dwie łyżki mąki pszennej tortowej (może być tylko mąka tortowa)
100 g zimnego masła
1 jajko
2 -3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka kakao
szczypta soli

Masa z kaszy manny:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki kaszy manny
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao

Masa jogurtowa:
400 g jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
2 -3 łyżki cukru trzcinowego

I oczywiście melon! Potrzebujemy jedynie kilka plastrów, więc 1/4 melona spokojnie wystarczy. Będziemy potrzebować też świeżej mięty.

Czas przygotowania: 2,5 godziny ( 30 min + 1,5 godziny oczekiwania + 30-40 min pieczenia)

Do dzieła!

Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód. Mąki przesiewamy wraz solą i wsypujemy do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy kakao i  cukier i dokładnie mieszamy proszki. Tworzymy lekkie wgłębienie na środku. Wrzucamy tam zimne masło pokrojone w kostki oraz jajko. Ugniatamy dłonią do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno się delikatnie lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 do 1,5 godziny.

Gdy ciasto już odleży swoje wyjmujemy je z lodówki i rozkładamy na blacie posypanym mąką. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 160°C. Wałkujemy na grubość 1-2 cm, tak by uzyskać koło o średnicy zgodnej ze średnicą naszej blachy. Poprzez zawartość kakao ciasto będzie się kruszyć i przerywać. Jeśli nie uda się Wam rozwałkować ciasta, tak by w jednym kawałku przenieść go na blachę, możecie zrobić mniejsze koło i rozłożyć je palcami już na blasze, tak by pokryło całą powierzchnię formy razem z jej ściankami. Widelcem nakłuwamy ciasto. Pieczemy przed 12 min w nagrzanym piekarniku.

W czasie pieczenia się ciasta kroimy melona w cienkie paski i odcinamy skórkę. Następnie przygotowujemy masę z kaszy manny. Masę tę trzeba przygotować na ostatnią chwilę, żeby nie zgęstniała za bardzo przed wylaniem na spód. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i kakao i podgrzewamy lekko. Do ciepłego mleka wsypujemy kaszę mannę cały czas mieszając, czyli po prostu gotujemy kaszę z dodatkiem kakao :). Półpłynną masę wylewany na dno podpieczonego ciasta i rozsmarowujemy równo całą powierzchnię. Pokrojonego melona rozkładamy na dno tarty w równych odległościach, tak by na jeden kawałek tarty przypadł przynajmniej jeden kawałek melona. W zależności od tego jak bardzo lubicie ten owoc, tak dużo kawałków użyjcie :). Uwaga! Nie wyłączamy piekarnika! Za chwilę tarta wyląduje tam z powrotem.

Przechodzimy do ostatniej części przygotowań tarty – masy jogurtowej. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki : jogurt, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cukier. Gotową masę wylewamy na tartę, tak by dokładnie przykryć melona. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 min. Wyznacznikiem może być dla nas masa jogurtowa, która nie powinna być płynna a lekko ścięta. Ważne! Lekko ścięta, ale nie sztywna (żeby tarta się nie spaliła :)). Powinna mieć konsystencję galaretowatą. Po wystygnięciu masa stanie się sztywna. To jest właśnie największy minus tej tarty – żeby ją zjeść trzeba poczekać aż wystygnie… 😉

Gotową tartę dekorujemy listkami mięty, które układamy na brzegach ciasta. Listki te są ważne nie tylko ze względu na wygląd, ale i smak. Podkreślają i zwieńczają smak całej tarty.

Skrótowy przepis w zdjęciach:
Z suchych składników na tartę formujemy wgłębienie i wrzucamy tam masło i jajko.
Ugniatamy ciasto i formujemy w kulę.
Gdy ciasto odleży 1,5 godziny w lodówce wykładamy je na wysypany mąką blat i wałkujemy.
Blachę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 12 min.
Gotujemy kaszę mannę z cukrem i kakao.
Melona kroimy w cienkie paski i odcinamy skórkę.
Masę z kaszy wylewamy na spód. Na wierzch układamy melona w taki sposób, by każdy kawałek tarty miał w sobie jeden kawałek melona.
Słoneczna tarta 🙂
Łączymy jogurt z sokiem z pomarańczy i cukrem trzcinowym.
Wylewamy na tartę, tak by przykryć owoce.
Pieczemy 30-40 min aż masa jogurtowa stanie się mniej płynna.
Gotową tartę zdobimy listkami mięty.
Zajadamy po wystygnięciu, by masa jogurtowa zgęstniała 🙂

Spodobał Cię się przepis? Może masz zamiar z niego skorzystać? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij post na Facebooku! Dzięki temu sam/sama go nie zgubisz i szybciej do niego wrócisz :). 

 

Skomentuj